Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z czerstwego chleba

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
jogurt naturalny 2 łyżki
musztarda 2 łyżeczki
ser feta 1/2 opakowanie
boczek wędzony 250 gram
marchewka 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ogórek kiszony 3 sztuki
rozmaryn do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
chleb czerstwy 1/4 okrągłego bochenka
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z czerstwego chleba

1. Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.

2.Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.

3.Ogórki kiszone kroimy w plastry

4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.

5.Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy chleb.

6.Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.

7.Na wierzchu kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem

8.Zapiekamy ok. 30min w 180 C.

Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 05.07.2013 13:10
dobre wykorzystanie chleba
Piotr-21 05.07.2013 13:09
musze zrobić
Barbara/zuza22_85 05.07.2013 13:01
fajny pomysł
sasanka 05.07.2013 12:21
super pomysł :)
IwonaDD 05.07.2013 11:43
ciekawy przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa
sławek29 05.07.2013 11:29
super danie
as28 05.07.2013 10:47
mniam mniam
perelka780 05.07.2013 10:41
fajny pomysl by nie marnowac jedzenia. Nawet czerstwego chleba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak