Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śmietaną, truskawkami i galaretką
Po upieczeniu i wystudzeniu należy przekroić biszkopt na dwie mniej więcej równe części - warstwy. Druga opcja - można nie dzielić biszkoptu i nie przekładać go częścią śmietany, tylko całą wyłożyć ją na wierzch.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
Dwie-trzy garści truskawek pokroić w "kostkę" (zostaną dodane do masy), pozostałe przekroić na połówki.
Do śmietany dodać cukier puder i cukier z wanilią. Ubić. Do ubitej śmietany wlewać powoli małą strużką całkowicie zimną, ale płynną galaretkę brzoskwiniową, cały czas miksując na mniejszych obrotach.
Na pierwszą warstwę biszkoptu nałożyć połowę masy "śmietanowej". Poukładać na niej gęsto truskawki pokrojone w "kostkę". Lekko wcisnąć je łyżką w masę. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć drugą część masy. Poukładać na niej gęsto połówki truskawek. Chłodzić do lodówki, aż do momentu, gdy galaretki truskawkowe będą tężejące - wtedy należy wylać ją na wierzch ciasta.