Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny błyskawiczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
jaja 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kefir 1 i 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny błyskawiczne

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z solą, sodą oczyszczoną. Osobno mieszamy jajka, maślankę lub kefir i oliwę.
Następnie mieszamy wszystko razem.
Krok 1 - Bliny błyskawiczne foto
2
Na suchej rozgrzanej patelni smażymy bliny z dwóch stron.
Blinki wyglądają trochę jak racuchy, są odrobinę cieńsze.
Krok 2 - Bliny błyskawiczne foto
3
Z tej porcji wyszło około 35 blinów.
Doskonale sprawdzają się z sosami na małych przyjęciach.

Smacznego :)
Krok 3 - Bliny błyskawiczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 02.07.2013 12:44
szybkie, proste i smaczne
aisoglam 02.07.2013 12:27
Nie wszystkie bliny robi się na drożdżach. Te tradycyjne, które zwykła robić moja babcia, robione były na serwatce, na słonince. Te robi się naprawdę szybko, nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdży, na wytopienie się słoniny itd. ;) Poza tym, udało mi się je zrobić błyskawicznie, tuż przed przyjściem znajomych i co najważniejsze, naprawę smakowały :)
Róża1 02.07.2013 12:05
nie jadłam jeszcze, ale słyszałam o nich:-),że pyszności
bogusia19 02.07.2013 10:53
dla mnie mogą być i placki i bliny aby były smaczne
02.07.2013 10:36
małgosia, a na czym polega ta ich błyskawiczność. poza tym bliny robi się na drożdżach, a tak to kwestia nazewnictwa, bo placki to placki, jednak tradycję należy zachować
dodi 02.07.2013 10:35
moje smaki
malaczarna23 02.07.2013 10:31
pyszniutkie :)
magdziorka6 02.07.2013 10:23
fajne te bliny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak