Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 400-500 g
oliwa 5 łyżek
sos sojowy ciemny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
bulion 1 l
papryczka chilli 1 szt
cebula biała 1 szt
marchewka 2 szt
pędy bambusa 140 g
grzybki mun garść
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
sos chili czosnkowy 2 łyżeczki
sól do smaku
mąka kukurydziana do zagęszczania - u mnie bez za
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
ocet winny czerwony 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kiełki fasoli mung 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun namaczamy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebule obieramy i kroimy w kostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie)
Krok 1 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
2
Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy,
Krok 2 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
3
następnie dodajemy marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5 minut,
Krok 3 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
4
warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy,
Krok 4 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
5
dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie mieszamy i razem przesmażamy,
Krok 5 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
6
następnie zalewamy bulionem,
Krok 6 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
7
dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia,
Krok 7 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
8
całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba.
Krok 8 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
9
Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut.
Krok 9 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto
10
Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego
Krok 10 - Zupa chińska ostro-kwaśna z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krytyk 20.11.2022 16:38
Elegancka zupka. Smak jak z budki u chińczyka na rogu.
Doradca Smaku 21.11.2022 12:48
I o to chodzi! :)
Kulinarna Ja 12.07.2013 17:31
super pomysł!!!
adelajda 03.07.2013 19:31
załapię się na talerzyk
mysza75 03.07.2013 14:34
Jeszcze nie jadłam takiej zupki, chętnie bym spróbowała, podoba mi się przepis:-)
Ania321 02.07.2013 16:19
wygląda bardzo zachęcająco :)
Róża1 02.07.2013 12:01
lubię taką pikantną zupę:-)
Adamorek 02.07.2013 11:28
konkretni dobra
lara 02.07.2013 11:17
super propozycja
bogusia19 02.07.2013 10:51
super wygląda
dodi 02.07.2013 10:35
świetna zupka
idealme 02.07.2013 10:30
pysznie wygląda :)
Gracer 02.07.2013 09:45
fantastyczna zupa, połączenie moich smaków uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak