Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna pizza prawie włoska :)
* płyn, po jego podrośnięciu wklewamy do mąki, dodajemy sól i mieszamy
* ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
* na kawałku papieru do pieczenia/pergaminu wysmarowanego delikatnie olejem formujemy placek (gruby tak na ok, 0,5 cm)
* placek posmarować sosem pomidorowym i obsypać serem oraz pieczarkami.
* można także dodać ulubionych ziół
* piec ok. 10 minut w 200 stopniach
------------------------------------------------------------------
Uwagi: pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca jeśli spód podsypiemy np. kaszą manną.
Sos pomidorowy to kwestia indywidualna. Ja swój robię zazwyczaj z przeciereu pomidorowego, świeżo wyciśniętego czosnku i suszonej bazyli, oregano. Nie podaję proporcji bo chodzi tylko o to aby sos nie był zbyt płynny :) czasami dodaję także drobniutko posiekaną cebulkę.