Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt.
woda 2 szkl.
mąka 50 g
masło 50 g
śmietana 18 proc 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa do zup 1 szczypta
grzyby suszone 35 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby myję w ciepłej wodzie, po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 1 - Sos z suszonych grzybów foto
2
Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę. Gotuję razem dotąd, aż grzyby będą miękkie, wtedy wyjmuję kawałki cebuli, a grzyby osączam (wywaru nie wylewam) i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Sos z suszonych grzybów foto
3
Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę, którą rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do zup.
Krok 3 - Sos z suszonych grzybów foto
4
W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec zabielam sos śmietaną i dokładnie mieszam. Dodaję pokrojone grzyby i jeszcze ew. doprawiam.
Krok 4 - Sos z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 11.07.2013 20:50
pyszny grzybowy sosik
joanna__s 11.07.2013 17:54
Pycha!! uwielbiam taki sosik.
cukiereczek 11.07.2013 17:35
bardzo ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak