Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wegorz 1 mały
mąka pszenna do obtoczenia
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
koperek 2 gałązki
pietruszka zielona 2 gałązki
sok z cytryny 1 łyżeczka
pietruszka 0,5 kg
mleko 1,5 szklanki
masło 100 g
sól
tymianek 1 gałązka
soliród 1 garść
śmietana 12-procentowa 150 (do gotowania)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem

Kroki postępowania

1
Węgorza oczyścić, ściągnąć skórę i umyć. Pokroić na 10 cm kawałki, włożyć do miski, posolić, popieprzyć i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut.
Krok 1 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
2
Po 20 minutach wyciągnąć z lodówki, obtoczyć w mące. Na rozgrzanej oliwie na patelni obsmażyć węgorza, po około 3 min dodać masła. Jak węgorz zarumieni się dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, podsmażać do momentu zeszklenia się cebuli.
Krok 2 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
3
Następnie podlać około 1/4 szklanki wody. Jak się zagotuje dodać śmietanę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 7 min po czym dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na palniku jeszcze przez około 3 min.
Krok 3 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
4
Korzeń pietruszki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić masło, wrzucić pietruszkę, obsmażać do momentu uzyskania złotego koloru, podczas obsmażania posolić.
Krok 4 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
5
Następnie zalać pietruszkę mlekiem tak aby przykryło pietruszkę, dodać gałązkę tymianku. Gotować do miękkości na średnim ogniu. Następnie zmiksować w blenderze i przetrzeć przez drobne sitko w celu pozbycia się grudek.
Krok 5 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
6
Soliród podsmażyć delikatnie i bardzo krótko na maśle na patelni (nie solić gdyż jest on sam w sobie słony, jest on doskonałą bombą jodową), popieprzyć.
Nałożyć wszystko na talerz.
Krok 6 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 17.08.2013 21:57
chciałabym skosztować
mysza75 09.07.2013 11:23
Jak ja dawno nie jadłam węgorza, super podana ryba
kasienka23 08.07.2013 20:57
smaczna rybka!
halina17 08.07.2013 14:21
Smaczna ryba.
Magda24 08.07.2013 14:20
pyszne danie rybne
gosia1988 08.07.2013 13:42
mojemu mężowi na pewno bu smakowało, bo on lubi takie dania
marcia7 08.07.2013 13:26
doskonała ryba
IwonaDD 08.07.2013 09:22
rewelacyjny przepis i dokładnie pokazany - komplementy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak