Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
margaryna 215 gram
cukier puder 4 łyżki
cukier 7 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
skórka z cytryny 2 łyżeczki
mleko 1 łyżka
cynamon 2 łyżeczki
jabłka 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe

Kroki postępowania

1
180 g mąki przesiać, dodać cukier puder i waniliowy oraz pokrojone 90 gram margaryny. Margarynę rozduszamy palcami, jak na kruszonkę
Krok 1 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
2
Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mleko i jajko. Jajko delikatnie roztrzepujemy palcami, następnie delikatnie zagniatamy z resztą ( mieszamy i klepiemy, ale nie gnieciemy!).
Krok 2 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
3
Jeżeli chodzi o kwestię wyrabiania kruchego ciasta, to bardzo polecam Jamie w domu 2 (odc. 6). Jamie świetnie to pokazuje i można się czegoś nauczyć Następnie pakujemy ciasto do woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
4
Kruszonka. Tutaj już bez „pieszczenia się” zagniatamy wszystkie składniki(7 łyżek mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 125 g margaryny). Robimy to niezbyt długo, żeby margaryna nie zaczęła się topić. Zanim będziemy mieć już wszystko gotowe, aby wyłożyć kruszonkę minie trochę czasu, więc znakomicie zdąży przejść zapachem i smakiem cynamonu.
Krok 4 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
5
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Mieszamy tak, aby każdy kawałek był obtoczony przyprawami. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 5 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
6
Po wyjęciu z lodówki blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy pergaminem i wałkujemy na równą grubość. Następnie przy pomocy wałka przenosimy je do formy na tartę o średnicy 28 cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wyrównujemy i poprawiamy ewentualne pęknięcia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Krok 6 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
7
Jeżeli po wyjęciu ciasto się uniosło to dorobić jeszcze kilka dziurek widelcem. Wykładamy jabłka, kruszonkę i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy przez kolejne 20 minut.
Krok 7 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto
8
Teraz pozostaje się tylko delektować wyśmienitym smakiem… ; )
Krok 8 - Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 07.07.2013 21:02
uwielbiam takie ciacha
paulina2157 07.07.2013 19:47
musi być pyszne to ciasto. Bardzo fajne połączenie jabłek i cytrynki
arbuzowo 07.07.2013 16:55
Bardzo fajne połączenie smaku cytryny z cynamonem
w mojej kuchni 07.07.2013 12:50
pyszna z cynamonem
Renata9 07.07.2013 11:53
pyszne ciacho
Janina 07.07.2013 11:49
Mniam, mniam ,mniam :-))
angelika14 07.07.2013 11:28
bardzo apetycznie wygląda
David 07.07.2013 11:24
super ciasto, do schrupania
Laila2786 07.07.2013 11:13
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak