Przepis i sposób przygotowania na: Placek z truskawkowym musem
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać cukier ciągle miksując. Dodać żółtka. Dokładnie wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać delikatnie do piany i równie delikatnie wymieszać (ale żeby nie było grudek). Powstała masę wylać na blachę posmarowana margaryną. W zależności od piekarnika pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół.
MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki pozbawić szypułek. Rozpuścić galaretkę w szklance wody. Dodać do niej łyżkę żelatyny dodatkowo i mieszać do rozpuszczenia. Truskawki wrzucić do miski i zblendować na gładką masę. Ostudzoną galaretkę wlać do truskawek i wstawić do lodówki. Należny sprawdzać czy gęstnieje. Gdy będzie wystarczająco gęsta wlać na biszkopt i przykryć drugą połową placka.
Śmietankę 30% ubić. W pół szklanki wody rozpuścić żelatynę (wedle przepisu z opakowania). Wlać do śmietanki i dokładnie jeszcze chwilę mieszać. Można też wstawić do lodówki. Gdy zgęstnieje wylać na biszkopt i gotowe :))))