Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiająca sałatka z ogórka, kalarepy, kiełków fasoli z sosem z olejem rydzowym Roberta Sowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

umyte i pokrojone w plastry śr 2 szt
obrana i pokrojona w plastry k 1 szt
pęczki szczypiorku z młodej ce 2 szt
ulubionych kiełków, np. fasoli 100 g
uprażonych pestek dyni 1 łyżka
sos
łyżka świeżo siekanego koperku 1 szt
miodu fasolowego z nektaru kwi 1 łyżka
sól
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
olej rydzowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiająca sałatka z ogórka, kalarepy, kiełków fasoli z sosem z olejem rydzowym Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Olej połączyć z octem, posiekanym koperkiem, miodem i przyprawami, dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić sosem bezpośrednio przed podaniem.
Do przygotowania sosu zamiast oleju rydzowego można użyć jogurtu naturalnego.
Sałatka jest idealna na przystawkę lub jako dodatek do pieczonych ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 26.12.2013 21:49
Ciekawy pomysł na sos.
Gary Michy 26.06.2013 20:58
Elegancko podana i bardzo apetyczna! :)
mufinka79 26.06.2013 18:32
Wspaniała sałatka - uwielbiam takie połączenia, to moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak