Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki jagnięce klasyczne

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

steki jagnięce 6 sztuk
oliwa 0,5 szklanki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Steki jagnięce klasyczne

Do tego przepisu użyłam jagnięcych T-bone steków, ale może być też inny fragment jagnięciny.

Marynata - czosnek rozcieramy w moździerzu z pieprzem i rozmarynem, łączymy z oliwą i winem, zalewamy steki i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Dobrze jest wyjąć mięso z lodówki nieco wcześniej, by ogrzało się do temperatury pokojowej przed smażeniem.

Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię grillową lub grill elektryczny, grillujemy przez około 4 minuty z każdej strony aby uzyskać średnio wysmażone (medium), jeśli lubimy mniej wysmażone 2,5 minuty na stronę powinno wystarczyć (medium rare).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 26.06.2013 12:59
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak