Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy w pomarańczowym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcza 4 sztuki
śmietana 30% 3 łyżka
cebula 1 mała sztuka
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia
pstrąg 2 filet

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy w pomarańczowym sosie

Filety myjemy i osuszamy, pozbawiamy ości jeżeli są.
Pomarańcze myjemy i jedną z nich sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z niej skórkę na drobniutkiej tarce. Wyciskamy z niej sok + sok z jeszcze jednej pomarańczy. Dwie pozostałe przekrawamy na pół i wyskrobujemy miąższ bez białych części i błonek.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Sok z pomarańczy dodajemy do cebulki i gotujemy aż uzyskamy konsystencję syropu. Przecedzamy. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron.Wyjmujemy rybę, a na patelnię wlewamy sos, startą skórkę oraz miąższ. Gdy sos doprowadzimy do wrzenia. Wykładamy rybę na patelnię i podgrzewamy ok 5 min.

Najlepiej podawać z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 26.06.2013 08:09
co za bajeczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak