Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI.
masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajka. Zagniatam.
Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 15-20 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie przyrządzam budyń według wskazówek na opakowaniu.
Gorący, gęsty - wylewam na podpieczony spód. Na wierzchu układam połówki owoców,
wciskając je delikatnie w budyń.
Ze składnikami na kruszonkę, czyli z trzech ostatnich: masła, cukru i mąki, postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę,
cukier i masło rozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam
w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem.
Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut.
Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny
będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu.