Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z kruszonką
Masło podgrzej i odstaw do ostudzenia.Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z wcześniej zrobionym odczynem, a potem dodawaj po łyżce mąkę,a później tłuszcz, najpierw mieszając mikserem a potem wyrabiając ręcznie. Na koniec dodaj pianę z białek i dobrze wymieszaj.
Ciasto włóż do misy i przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na około jedną godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją ciętość przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy i znów odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie możesz przygotować kruszonkę. Zimne masło posiekać dodać mąkę i cukier, dobrze wymieszać. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika na 40 minut piec w temperatura 180 stopni.