Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka
jajko
cebula
mięso wieprzowe bez kości
czosnek
papryka konserwowa
pieczarki
Liść laurowy suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Placki ziemniaczane:
10 niedużych ziemniaków
jajko
ok 1/3 szkl mąki
sól, pieprz, majeranek
1 mała cebula

Gulasz:
50 dag mięsa wieprzowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 plastry papryki marynowanej
5 dużych pieczarek
3 łyżki przyprawy do karkówki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3 łyżki mąki

olej do smażenia

Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.

Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki.
Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 04.08.2013 23:18
zjadłabym pomimo tak późnej pory :)
Bernadeta1 14.07.2013 12:09
dawno nie robiłam a bardzo lubię
Angelika10 30.06.2013 01:29
uwielbiam placki po węgiersku ;)
Luki 24.06.2013 08:03
oooo taki na bogato!super
Wiesława1 24.06.2013 07:54
wspaniałe danie
Andrzej8 23.06.2013 21:41
bardzo lubię takie dania
Gary Michy 23.06.2013 19:39
Super danie, świetnie upieczony placuszek :)
adelajda 23.06.2013 18:49
lubię takie placki
zielonamorelka 23.06.2013 18:30
zapowiada się smacznie
magdziorka6 23.06.2013 17:57
konkretne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak