Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka na zimową porę

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
marchew
ocet 1 szklanka
papryka zielona
papryka żółta
papryka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka na zimową porę

Do słoików wkładamy paprykę w kawałkach, dodajemy plastry cebuli (najlepiej w piórkach tak około 4-5 na słoik), marchewkę w plasterki(w niewielkiej ilości, wystarczy 4-5 plasterków), ziele angielskie (około 4 ziarna na słoik), pieprz (tak do smaku, ja daję szczyptę).

Zalewa: 1 szklanka octu+ 5 szklanek wody, cukier, sól (po łyżce)
zalewe można zagotować osobno i po wystudzeniu wlać do słoików z papryką lub składniki na zalewę poprostu wymieszać ze sobą bez gotowania.

gdy zalejemy paprykę zalewą to lekko zakrecamy słoiki, i wkładamy do garnka, wlewamy wody (tak do ok. 3/4 słoika) i zagotowujemy przez około 15 minut. Po tym czasie natychmiast słoiki wyciągamy z gotującej się wody i dokręcamy.

Papryka jest wyśmienita jako przekąska lub na kanapkę albo też do ziemnków na obiad :-)

Smacznego!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.01.2014 06:22
smaczna i zdrowa
Bernadeta1 03.07.2013 16:22
pyszna przez cały rok
Kuchenka 02.07.2013 14:14
właściwie to ja robię tak lub tak, i nie widzę różnicy
sasanka 01.07.2013 18:32
Czy jest jakaś różnica w zalewaniu gorącą i zimną zalewą?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak