Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-jagodowy z cytryną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
jagody 1 szkl
cytryny 1 szt
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-jagodowy z cytryną

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć i oczyścić. Jagody wypłukać. Owoce smażyć w garnku. na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć owoce do garnka i smażyć.
Krok 1 - Dżem truskawkowo-jagodowy z cytryną foto
2
Po ok 1 godzinie, kiedy owoce się wysmażą wsypać cukier, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zajęło mi to 2 godziny. Dżem bardzo łatwo można przypalić, więc trzeba często mieszać.
Krok 2 - Dżem truskawkowo-jagodowy z cytryną foto
3
Gorący dżem wkładać do słoiczków, zakręcać. Powinny się zamknąć, jeżeli nie to pasteryzować 10min. Smacznego!
Krok 3 - Dżem truskawkowo-jagodowy z cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 28.01.2014 14:55
fajny smak!
Alex_M 15.01.2014 17:55
świetny dżemik :)
Klausia 31.12.2013 13:57
ciekawe połączenie :)
Motorek 20.09.2013 10:48
bardzo fajny
IKrakowianka 04.09.2013 17:23
obłędny smak!
gusia1000 12.07.2013 00:32
Przetwory zawsze warto robić.
Amellia 02.07.2013 08:05
ach pycha pycha!!!
adelajda 01.07.2013 18:03
taki domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak