Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowo-kokosowe w stylu Pina colada
1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy ze 100 g cukru.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do ubitej piany z białek dodajemy delikatnie mieszając masę żółtkową, łącząc z przesianą mąką.
4. Starannie wymieszaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor.
KREM:
1. Ananasy odsączamy, a sok łączymy z alkoholem i nasączamy wystudzony biszkopt.
2. Migdały, parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodajemy mleko kokosowe.
4. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder.
5. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną, serkiem mascarpone, migdałami i większą częścią ananasów. Wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
6. Gdy krem lekko zastygnie wykładamy go na nasączony biszkopt formując górkę.
7. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy pozostałymi ananasami, wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO !