Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia

Kroki postępowania

1
1. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku dalej ubijając przez około 15 minut.
Krok 1 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
2
2. Dodajemy mąki, kakao i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Krok 2 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
3
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy doń przygotowaną masę.
Krok 3 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
4
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Krok 4 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
5
5. Po wyjęciu z piekarnika przewracamy tortownicę z upieczonym biszkoptem do góry dnem i tak studzimy.
Krok 5 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
6
6. Po ostudzeniu i wyjęciu z tortownicy biszkopt jest gotowy do dalszego przetwarzania.
Krok 6 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 23.08.2022 20:59
Na jaką wielkość tortownicy piekliście ten biszkopt?
Doradca Smaku 24.08.2022 08:09
Polecamy tortownicę o średnicy 22 centymetrów :)
Agnieszka-87-25 12.03.2014 07:45
wyrósł pięknie!
alaaa 10.03.2014 20:21
bardzo ładny biszkopt
Beatris 22.09.2013 18:26
Piękny, równiutki biszkopcik.
caralajna 01.09.2013 07:55
świetny przepis
IwonaKa 02.08.2013 14:22
świetny przepis,skorzystam chętnie
berys18 28.07.2013 10:47
piękny biszkopt
rjustysia 25.07.2013 20:04
Super wygląda!
malina 25.07.2013 09:03
aż trudno uwierzyć, że bez proszku i z kakao tak wyrósł - super
dianix 22.07.2013 19:52
stosuje podobne proporcje
malaczarna23 15.07.2013 08:49
bez proszku? no to naprawde podziwiam! piękny :)
ONY_za_kare 10.07.2013 08:18
ale Tobie te biszkopty rosną... Super!
Mira85 05.07.2013 18:56
bardzo ładnie wyrósł
Botwinka 04.07.2013 15:28
Świetny biszkopcik.
Halina14 04.07.2013 14:49
biszkopt bez proszku do pieczenia to sztuka
Bernadeta1 04.07.2013 00:18
ale pięknie wyrósł bez proszku do pieczenia
Alex_M 02.07.2013 10:39
dobry biszkopt!
Łucja 30.06.2013 14:50
ciekawy :) wygląda idealnie!!
w mojej kuchni 29.06.2013 20:47
i do tego biszkoptu wiśnie,czekolada i śmietana..
gosia56 29.06.2013 19:58
super taki biszkopt
Paolcia 29.06.2013 19:55
łał fajny przepis
Piter 31 29.06.2013 19:41
Dobrze mieć taki przepis.
kasienka23 29.06.2013 19:26
ślicznie wyrósł!
bogusia19 29.06.2013 19:08
pięknie się prezentuje
dodi 29.06.2013 18:49
super biszkopcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak