Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba śmietanowo-serowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smietana 18% 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
cukier puder 0,5 szkl
biszkopty okrągłe 4 szt
biały ser 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Baba śmietanowo-serowa

Kroki postępowania

1
Śmietanę podgrzać z cukrem i żelatyną,aby cukier i żelatyna się rozpuściły. Ostudzoną śmietanę ubić mikserem.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy,dodać do śmietany,zmiksować.
Krok 1 - Baba śmietanowo-serowa foto
2
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody,dobrze rozmieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretkę na dno formy,odstawić do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Baba śmietanowo-serowa foto
3
Następnie wylać połowę masy serowo-śmietanowej , powkładać przekrojone na połowę biszkopty
Krok 3 - Baba śmietanowo-serowa foto
4
Zalać resztą śmietany,odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem babki z formy, zanurzyć formę w ciepłej wodzie,wyjąć na talerz.
Krok 4 - Baba śmietanowo-serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak