Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody waniliowo-bakaliowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 szklanka zimnego mleka
500 ml śmietany 30 %
1/3 szklanki cukru pudru
wg uznania bakalii: rodzynek,
żurawinę
olejek waniliowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody waniliowo-bakaliowe

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy mleko i śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach, pod sam koniec miksowania wsypujemy śnieżkę, cukier puder, cukier waniliowy i wlewamy olejek waniliowy i nadal ubijamy do momentu
Krok 1 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto
2
aż śnieżka połączy się ze śmietaną i mlekiem i stanie się sztywna.
Krok 2 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto
3
Połowę przelewamy do jednej z form na lody. Bakalie: rodzynki, daktyle, żurawinę kroimy drobno, orzechy blendujemy drobno, wszystko to dodajemy do pozostałej masy
Krok 3 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto
4
i mieszamy dokładnie aż składniki połączę się ze sobą.
Krok 4 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto
5
Przelewamy do drugiej formy
Krok 5 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto
6
i schładzamy przez około 3 godziny przed podaniem.
Krok 6 - Domowe lody waniliowo-bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 01.06.2014 10:29
świetne lody
Monia 27.06.2013 20:14
Zrobię kiedyś, ciekawe jakie będą miały smak :D
danusia19671 27.06.2013 20:12
Przepis ląduje do mojej książki, pyszne lody
pycia9 27.06.2013 16:54
uwielbiam takie lodziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak