Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z karczochem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki, drobno posiekane 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
ryż arborio 180 g
bulion warzywny 500 ml
karczochy 2 sztuki
masło 2 łyżki
parmezan starty 4 łyżki
wino białe wytrawne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z karczochem

1. Z karczochów oderwij zewnętrzne łykowate liście. Z pozostałych liści odetnij połowę, tak by pozostała jedynie ich mięsista część. Przekrój karczochy na pół i za pomocą małej łyżeczki usuń puch znajdujący się wewnątrz. Oczyszczone karczochy pokrój na cienkie plasterki.

2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szalotki, smaż 4 - 5 minut na małym ogniu. Wsyp ryż i cały czas mieszając smaż do momentu aż zrobi się szklisty. Wlej wino i gotuj mieszając, aż ryż je wchłonie. Dodaj 100 ml gorącego bulionu i karczochy. Gotuj risotto cały czas mieszając, przez 18 minut. Pod czas gotowania dolewaj po 100 ml gorącego bulionu, gdy tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.

3. Do ugotowanego risotta dodaj masło i ser. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty. Następnie przełóż na talerze i natychmiast podawaj. Każdą porcję możesz udekorować wiórkami startego sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 20.08.2013 22:26
pyszne risotto
EWI 15.07.2013 09:23
lubię lubię :)
Katarzyna/kate1980 27.06.2013 19:42
bardzo fajny przepis
Pomocnik 26.06.2013 22:46
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak