Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nutella 2 łyżki
serek mascarpone 200 g
czekolada biała 200 g
kolorowe posypki
Biszkopt 400-500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta

Kroki postępowania

1
Ciasto czekoladowe kruszę w palcach na drobne okruchy. Może być ono dowolne: biszkopt kakaowy, ciasto ucierane, maślane, muffinowe, babkowe. Ja upiekłam ciasto z dodatkiem masła.
Krok 1 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
2
Do sypkiego już ciasta dodaję krem orzechowo-czekoladowy (jedną dużą łyżkę lub dwie małe) oraz serek mascarpone.
Krok 2 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
3
Składniki mieszam do połączenia się w miękką kulę konsystencji plasteliny. Schładzam w lodówce ok.30 minut przed formowaniem kulek.
Krok 3 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
4
Z chłodnego ciasta formuję kulki wielkości ok.3-4 cm średnicy. Układam na desce tak, by się nie stykały. Ponownie schładzam w lodówce. Można wstawić na ok. 10 minut do zamrażarki.
Krok 4 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
5
Rozpuszczam w kąpieli wodnej trochę czekolady, nabieram na patyczek trochę płynnej czekolady i wbijam go w kulę ciasta na ok. 2cm głębokości. Układam kulki na desce patykiem pionowo do góry. Całość wkładam do zamrażarki na ok. 15 minut. Patyczki mogą być specjalne do cake pops, ale równie dobrze sprawdzają się krótkie do szaszłyków - kulki z nich nie spadają.
Krok 5 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
6
Rozpuszczam całą czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być dobrej jakości! Wyrób czekoladopodobny się zwarzy.
Każdą kulkę wyjętą z zamrażarki pokrywam za pomocą pędzelka warstwą czekolady. Można je również obtaczać poprzez zanurzanie, ale wtedy warstwa czekolady jest za gruba i spływa z ciastek.
Krok 6 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
7
Kulkę pokrytą czekoladą zanurzam w przygotowanych wcześniej kolorowych cukrowych posypkach. Cake pops na patyczkach wbijam w styropian (lub odwrócone do góry dnem tacki styropianowe)i wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto
8
Gotowe cake pops przechowuję w lodówce. Podaję np wbite w jabłko lub na talerzu.
Krok 8 - Kolorowe cake pops z czekoladowego ciasta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zuzia1
Zuzia1 25.08.2013 17:10
Wyglądają prześlicznie i pewnie są bardzo smaczne
Aannkaa82 21.07.2013 14:37
Jakie ładne ;),aż chce się je zjeść.
caralajna 29.06.2013 18:06
fajnie wyglądają
adelajda 28.06.2013 12:53
smaczne muszą być
gosia56 26.06.2013 10:33
super kolorowe
JOANNA16 19.06.2013 07:41
super, rewelacyjne i pewnie pyszne
KasiaK90 17.06.2013 17:23
rewelacyjne!muszę w końcu zrobić
Zdzisław 17.06.2013 09:29
smacznie wyglądają
Magula 17.06.2013 09:14
pięknie Ci wyszły takie kolorowe
Katarzyna59 17.06.2013 07:56
fajny przepis
Agnieszka-87-25 17.06.2013 07:52
ślicznie kolorowo
Mniam 17.06.2013 07:35
Bardzo pomysłowe i apetyczne, hmm...palce lizać.
fotoviderek 17.06.2013 07:29
Pyszności na patyku, mniam, mniam :)
Ola1984 17.06.2013 07:12
Świetne dla dzieciaków :)
Magiczna_Kuchnia 17.06.2013 01:16
fajny pomysł, tylko ochhhh ile on musi miec kalorii:)))
Olga_SK 17.06.2013 00:16
o! jak to uroczo wygląda :D
joanna__s 16.06.2013 23:37
Fajne kolorki :)
Noruas 16.06.2013 23:18
super! wyglądają rewelacyjnie!
jerzy3 16.06.2013 22:53
ale świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak