Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczane krokiety z szynka i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1kg
jajko 2-3
mąka 15dag
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
chuda wędzona szynka 12 dag
szczypior pęczek
masło 2 łyżki
zioła 2 łyżki
kwaśna śmietana 120ml
margaryna
cebula 1
pieczarki 300gr

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane krokiety z szynka i pieczarkami

pieczarki obrac, pokroic w słupki, cebulę posiekać podsmażyć na łyżce masła, zostawić do ostygnięcia. ugotowane w mundurkach ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka i mąkę zagnieść ciasto, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową, uformować wałek o średnicy 4cm.
szynkę okroić w kostkę, szczypiorek posiekać razem z szynką podsmażyć na łyżce masła ,dodać zioła i chwilę dusić.ciasto pokroić na 12 kawałków każdy rozwałkować na cienkie placek.placuszki posmarowaćśmietaną i położyć farsz, uformować krokiety.
krokiety ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować roztopionym masłem ,wstawić do nagrzanego iekarnika i piec około 35minut w temperaturze 200stopni,upieczone ozdobić majerankiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak