Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym maślanym cieście z jabłkowymi różami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia łyżka
jajko
żółtko jajek 2
masło 200 g
masło do podsmażenia jabłek łyżka
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
kremowa śmietana łyżka
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat opakowanie
cynamon łyżka
Goździki całe Prymat 2
cukier drobny 3 łyżki
kisiel cytrynowy
miód łyżka
cynamon do oprószenia róż
cukier puder
listki mięty kilka
imbir starty 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka do ozdobnych róż
jabłka 1,5 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym maślanym cieście z jabłkowymi różami

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i cukier. Polecam użycie dobrego prawdziwego masła. Jeśli chcemy upiec smaczne ciasto, korzystajmy z najlepszych produktów. Od wyrobów masło podobnych, trzymajmy się jak najdalej. Wszystko wyrabiamy dość szybko. W czasie ugniatania stopniowo dodajemy śmietanę i jogurt.
2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu, polecam włożenie ciasta do zamrażalnika na 10minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
4. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
5. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, goździki, kardamon, imbir, cukier cynamonowy i zwykły oraz pół szklanki wody. Dusimy pod przykrywką kilka minut. Jabłka szybko miękną, więc nie trzeba im wiele czasu.
6. Na koniec dodajemy kisiel i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
7. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być znacznie większa, użyjemy jej jako spód naszego ciasta. Druga część mniejsza posłuży jako ruloniki, którymi udekorujemy wierzch.
8. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Nigdy nie wałkuję ciasta kruchego, uważam, że ciasto wychodzi dużo smaczniejsze, kiedy nie maltretujemy go wałkiem.
9. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15minut.
10. W tym czasie z drugiej części ciasta formujemy długie dość grube ruloniki.
11. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez kilka minut.
12. Odłożone do dekoracji jabłka obieramy w paski razem z miąższem najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Z cieniutkich pasków jabłek modelujemy różyczki, które owijamy od zewnątrz skórką.
13. Różyczki układamy na podpieczony wierzch, polewamy płynnym miodem i oprószamy cynamonem.
14. Wstawiamy do piekarnika na ok. pięć minut. Ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez kilka minut.
15. Szarlotka jest jednym z tych ciast, które możemy jeść na gorąco z gałką waniliowych lodów lub na zimno z bitą śmietaną:).
16. Szarlotkę kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami mięty.
17. Taką szarlotkę możemy zrobić też w wersji mini w kokilkach lub w formach do babeczek. Można też zrobić mini tarteletki z kruchego ciasta wypełnione pyszną masą jabłkową i udekorowane jabłkowymi różyczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 10.07.2013 21:13
wygląda rewelacja, na pewno przepyszna
Ania67 10.07.2013 20:43
rewelacyjne ciacho- pychotka
kasienka23 15.06.2013 15:41
ślicznie się prezentuje!
Ada-Gaba 15.06.2013 12:10
wygląda przepięknie
halina17 15.06.2013 10:50
Ładna dekoracja na szarlotce , fajny pomysł z różami z jabłek.
Beatris 15.06.2013 10:34
Śliczne zdjęcie. Szarlotka musiała wybornie smakować.
migotka28 14.06.2013 22:17
piękne wyglada z tymi rózyczkami
kokoszka
kokoszka 14.06.2013 22:12
super ozdobiona
Gracer 14.06.2013 22:05
super wykonanie
Renata9 14.06.2013 21:47
piękna, pyszna i pomysłowa szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak