Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka domowa z szynkowara

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cukier puder 2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
peklosól 2 łyżeczki
sól
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka domowa z szynkowara

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy,dodajemy wodę oraz resztę składników. Dokładnie wyrabiamy. Zostawiamy w lodówce pod przykryciem na 48 godzin.
Krok 1 - Mielonka domowa z szynkowara foto
2
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy,wkładamy do woreczka w szynkowarze,woreczek szczelnie zamykamy.
Krok 2 - Mielonka domowa z szynkowara foto
3
Szynkowar zamykamy,wkładamy do garnka z wodą do 2/3 wysokości szynkowara. Woda nie może się gotować,tylko ledwo bulgotać. Najlepiej parzyć na najmniejszym palniku kuchenki. Parzymy do 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z wody,studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Mielonka domowa z szynkowara foto
4
Oto gotowa ,zdrowa mielonka,domowej roboty.
Krok 4 - Mielonka domowa z szynkowara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 31.10.2013 17:56
mam szynkowar , muszę go odkurzyć i zrobić z żoną taką mielonę
iziona 15.06.2013 07:45
Ostatnio jestem bardzo wielką fanką domowych wyrobów
Habibi 14.06.2013 17:43
jak ja dawno nie korzystałam z szynkowara ;) chyba czas go odkurzyć :)))
Mira85 14.06.2013 16:23
zgadzam się domowa najlepsza
Smaczna_B 14.06.2013 15:48
i oczywiście zdrowsza,bez tych wszystkich chemicznych dodatków!
Bernadeta1 14.06.2013 15:45
domowa zawsze smaczniejsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak