Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym podane z surówką z czerwonej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała
sredniej wielkosci marchewka
jajko
kaszy manny 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
mąka do obtoczenia pulpetów
wywaru 1/2 szklanki
swiezego koperku pęczek
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąki pszennej łyżka
sól, pieprz do smaku
średniej wielkości kapusty cze połowa
cebula
kawałek pora
jabłka 2
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sok wyciśnięty z pomarańczy
śmietany 2-3 łyżki
majonezu łyżka
cukru 1/2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
indyk 500 g
jogurt grecki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym podane z surówką z czerwonej kapusty

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przekładamy mięso, jeśli mamy w domu maszynkę do mielenia warto samodzielnie zmielić mięso. Ja użyłam mięsa z indyka, ale równie dobrze można użyć mięsa drobiowego czy wieprzowego. Pulpety z indyka są w smaku niezwykle delikatne, właśnie dlatego najczęściej to mięso wybieram.
2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Mięso doprawiamy solą i pierzem, dodajemy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, jajko, kaszę manną i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy dwie łyżki jarzynki/soli, lub tak jak w moim przypadku używamy wywaru warzywnego.
5. Z mięsa formujemy zgrabne pulpety, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się wywar.
6. Pulpety gotujemy ok. 20minut.
7. Do mniejszego garnuszka odlewamy pół szklanki wywaru, dodajemy jogurt lub śmietanę, pęczek posiekanego koperku, łyżeczkę suszonego koperku. Chwilę gotujemy, a następnie zagęszczamy sosik, jeśli jest taka potrzeba, łyżką mąki pszennej. Na koniec sos doprawiamy solą i białym pieprzem.
8. Pulpety odcedzamy i zalewamy przygotowanym sosem koperkowym.
9. Podajemy z młodymi ziemniakami/kluskami śląskimi i ulubioną surówką. W moim przypadku bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty.
10. Kapustę drobno szatkujemy i przez ok.5 minut blanszujemy.
11. Zblanszowaną kapustę przekładamy do miski. Doprawiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodajemy ok. płaskiej łyżki soli i odstawiamy do lodówki na 20minut.
12. Cebulę i pora szatkujemy dość drobno. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
13. Do kapusty dodajemy cebulę, pora, starte jabłka, śmietanę i majonez. Wszystko razem ze sobą mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cukrem, ewentualnie jeszcze solą. Dobrze, żeby surówkę przed podaniem wstawić na ok. godzinę do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moje Kulinarne Rozterki 16.06.2013 22:55
ślicznie dziękuję za wszystkie komentarze.
Bernadeta1 14.06.2013 21:33
bardzo smaczny obiadek
jozefinach 14.06.2013 13:49
Danie wygląda bombowo.
meg1984 13.06.2013 21:27
pięknie podany obiad :)
Aleksandra/Olcia 13.06.2013 18:56
uwielbiam koperek
iwi 13.06.2013 18:19
Solidny obiad
Sylwia26 13.06.2013 18:18
apetycznie wygląda
Cranberry 13.06.2013 18:12
apetycznie wyglądają :)
Piotr-21 13.06.2013 17:17
bardzo smaczny
Barbara/zuza22_85 13.06.2013 17:09
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak