Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa karkówka pieczona

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól kamienna 1 łyżeczka
jałowiec 12 ziaren
olej 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa karkówka pieczona

Kroki postępowania

1
Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem.
Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od zewnętrznej strony. Karkówkę włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach.
Krok 1 - Domowa karkówka pieczona foto
2
Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Domowa karkówka pieczona foto
3
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz.
Krok 3 - Domowa karkówka pieczona foto
4
Karkóweczkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować
Krok 4 - Domowa karkówka pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 23.06.2013 16:15
Nie Pyzeczko nie trzeba rozcinać karkówki, to ja się pomyliłam w przepisie. Ale już poprawiłam. Dzięki za uwagę.
Izabela77 22.06.2013 21:30
moje ulubione mięsko
SmacznaPyza 22.06.2013 21:11
"zwinąć w ciasny rulon" - to wcześniej rozciąć tę karkówkę na płat ?
Janina 22.06.2013 20:16
Bardzo dobre własne wyroby
berys18 22.06.2013 19:34
własne mięsko najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak