Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto paryskie
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i masłem.
W międzyczasie ubić sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do masy żółtkowo-maślanej wmieszać mleko, kakao, aromat rumowy i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć do szerokiej prostokątnej blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą - rozsmaroać równą warstwą. Piec w 180*C przez 30-40 min.
Upieczone cisto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę, aby ostygło.
~ KREM:
Miękkie masło utrzeć na pianę z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać aromat rumowy, kakao i mleko - utrzeć na gładką masę, a następnie dodać spirytus do smaku oraz namoczone przez noc rodzynki (nie są jednak konieczne). Rozsmarować na gorącym placku.
~ POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki.
W rondelku ustawionym na parze rozpuścić masło, dodać czekoladę - cały czas mieszać, aż czekolada połączy się z masłem i stanie płynna. Doprawić ją rumem.
Migdały lekko uprażyć na suchej patelni, ale uważać, aby się za mocno nie przyrumieniły - ostudzić.
Wystudzone ciasto rozkroić na dwie warstwy i środek wypełnić kremem kakaowym.
Przykryć dużą deseczką lub odwrócowną blaszką, w której piekło się ciasto - obciążyć, aby było w miarę równe.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Po schłodzeniu oblać wierzch ciasta polewą czekoladową i od razu posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do stężenia czekolady.
UWAGA!
Płatki migdałowe można zastąpić migdałami krojonymi w zapałkę - również w takiej formie są dostęnie w sklepach, albo np. krokantem migdałowym.