Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto paryskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 250 g
jajko 4
cukier puder 1,5 szkl.
mąka pszenna 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3-4 łyżki
aromat rumowy
mleko 50 ml
sól duża szczypta
masło 200 g
cukier puder 1,5 szkl.
kakao 2-3 łyżki
aromat rumowy
spirytus do smaku
rodzynki
POSYPKA
migdały w płatkach
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
masło 50 g
rum do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto paryskie

~ CIASTO:
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i masłem.
W międzyczasie ubić sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do masy żółtkowo-maślanej wmieszać mleko, kakao, aromat rumowy i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć do szerokiej prostokątnej blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą - rozsmaroać równą warstwą. Piec w 180*C przez 30-40 min.
Upieczone cisto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę, aby ostygło.

~ KREM:
Miękkie masło utrzeć na pianę z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać aromat rumowy, kakao i mleko - utrzeć na gładką masę, a następnie dodać spirytus do smaku oraz namoczone przez noc rodzynki (nie są jednak konieczne). Rozsmarować na gorącym placku.

~ POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki.
W rondelku ustawionym na parze rozpuścić masło, dodać czekoladę - cały czas mieszać, aż czekolada połączy się z masłem i stanie płynna. Doprawić ją rumem.
Migdały lekko uprażyć na suchej patelni, ale uważać, aby się za mocno nie przyrumieniły - ostudzić.

Wystudzone ciasto rozkroić na dwie warstwy i środek wypełnić kremem kakaowym.
Przykryć dużą deseczką lub odwrócowną blaszką, w której piekło się ciasto - obciążyć, aby było w miarę równe.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Po schłodzeniu oblać wierzch ciasta polewą czekoladową i od razu posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do stężenia czekolady.

UWAGA!
Płatki migdałowe można zastąpić migdałami krojonymi w zapałkę - również w takiej formie są dostęnie w sklepach, albo np. krokantem migdałowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.06.2013 14:49
To jest MOJA wariacja na temat ciasta, które kiedyś jadłam :) Trochę pokombinowałam, poskładałam kilka przepisów do kupy, nieco dodałam :) Ale ciacho smaczne :)
Konczi 22.06.2013 17:42
nigdy nie jadłam ciasta paryskiego ale z przyjemnością wypróbuję
halina17 22.06.2013 17:33
Dziękuję bardzo za przepis, pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak