Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem czosnkowa z grzankami
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, następnie siekamy czosnek i wszystko delikatnie przysmażamy.
Do garnka z wodą (ok. 1 litr) wrzucamy kostkę rosołową, a potem przysmażoną cebulkę z czosnkiem. Obieramy ziemniaki i kroimy w małe cząstki i także przysmażamy na patelni. Gdy się zarumienią, wrzucamy do garnka z naszym bulionem.
Dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na około 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Wyjmujemy ziele angielskie oraz liścia laurowego. Następnie blendujemy na gładko. Dodajemy kilka łyżek śmietany, doprawiamy do smaku i znów miksujemy. Podajemy z grzankami. Smacznego!