Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki - pyszne

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szklanka
mleko 1 szklanka
drożdże 20 gram
cukier 0,5 szklanka
masło 120 gram
sól szczypta
żółtko jajek 3 sztuka
cukier wanilinowy 2 opakowanie
jagody 300 gram
cukier 1/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki - pyszne

Najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam, przepis znalazłam w książce kucharskiej, podaję z niewielkimi zmianami.

Rozczyn:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 0,5 szklanki ciepłego mleka i wymieszać z 0,5 szklanki mąki.

Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.

Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy aż do podwojenia objętości.

Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, każdą cienko rozwałkowujemy, nakładamy nadzienie i dobrze zwijamy.

Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem bądź kruszonką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 07.07.2013 00:37
Świetne, teraz jest sezon na jagody więc warto wypróbować ten przepis :)
ssylwiaa 21.06.2013 16:32
baaardzo lubię jagodzianki ;)
meg1984 21.06.2013 15:17
domowe są pyszne
Olga_SK 21.06.2013 09:25
pięknie wyglądają :)
dodi 21.06.2013 09:24
kojarzą mi się z urlopem, MNIAM
malaczarna23 21.06.2013 08:17
napewno przepyszne :)
Stenka 21.06.2013 08:06
Czas jagód nastapił, pora więc robić
IwonaDD 21.06.2013 07:58
bułeczki palce lizać
aisza1 21.06.2013 06:39
naprawdę są pyszne
aisoglam 20.06.2013 23:15
Rzeczywiście pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak