Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z serem i sosem czosnkowym
7 ziemniaków
jajko
1/2 dużej cebuli
5 plastrów sera żółtego
ok 4 łyżek mąki
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
kilka gałązek koperku
sól, pieprz kolorowy
olej do smażenia
Sos: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, majonez. Przyprawić do smaku i odstawić do lodówki na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Placki: 4 ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, 3 na dużych (jeśli zrobi się za dużo wody- odlać ją). Do ziemniaków dodać drobniutko posiekaną cebulkę, pokrojony w drobną kosteczkę ser, jajko i mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.