Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką
Kroki postępowania
10 jajek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Placek bezowo-orzechowy:
6 białek
25 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
20 dag kokosu
20 dag cukru pudru
3/4 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa jajeczna:
5 jajek
4 masła w temp. pokojowej
1 2/3 szkl cukru
Posypka waflowa i róże z masy cukrowej
Biszkopt: Białka z cukrami ubić na sztywna pianę. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Proszek do pieczenia, budynie, mąkę i kawę przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Wylać na blaszkę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. Piec w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Masa jajeczna: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę, ostudzić. Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
Biszkopt można nasączyć alkoholem.
Masa kokosowa jest dość gęsta więc nakładałam ją małą łyżeczką aby była równomiernie rozłożona.
Masę jajeczną smarować dosyć cienko gdyż tort jest wysoki.