Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta włoska z grzybami wg Doradcy Smaku

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka mała
grzyby suszone 100 g
rodzynki 50 g
cynamon 1 łyżeczka płaska
kminek 1 szczypta
śmietana do zup 150 ml
olej
wino czerwone 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta włoska z grzybami wg Doradcy Smaku

Kroki postępowania

1
Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą. Pozostawić najlepiej na noc aby zmiękły.
Krok 1 - Kapusta włoska z grzybami wg Doradcy Smaku foto
2
Kapustę włoską przekrawamy na pół, wycinamy twardą część . Resztę drobno szatkujemy. W większym garnku zagotowujemy dość dobrze osoloną wodę , wrzucamy kapustę i lekko podgotowujemy. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na cedzaku aby cała woda spłynęła. Grzyby kroimy , na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy grzyby , namoczone rodzynki, czerwone wino, cynamon oraz kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażany 3-4 minuty i dodajemy śmietanę.
Krok 2 - Kapusta włoska z grzybami wg Doradcy Smaku foto
3
Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy dobrze odsączona kapustę włoską. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i lekko podduszamy 2-3 minuty. Gorącą kapustę układać na talerzu. Smacznego :)
Krok 3 - Kapusta włoska z grzybami wg Doradcy Smaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

07.06.2013 20:40
pięknie podane, aż chce się zjeść.
angelika14 07.06.2013 20:24
pysznie wygląda, a te grzybki są smaczniutkie
Henryka2 07.06.2013 20:10
Nigdy nie łączyłam włoskiej kapusty z grzybami.Trzeba będzie wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak