Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa cytrynowa:
budyń śmietankowy 1 sztuka duży bez cukru
cytryna 1 sztuka
cukier 10 dag
woda 1 1/4 szklanki
galaretka cytrynowa 1/2 sztuki
margaryna 12,5 dag
żółtko jajek 1 sztuka
Masa truskawkowa:
truskawki 30 dag
serek śmietankowy 1/2 kg
galaretka truskawkowa 1 sztuka
cukier puder 5 łyżeczek
masa czekoladowa
jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
masło 1 kostka 20 gram
cukier waniliowy 1 mały
czekolada gorzka 10 dag
sól szczypta
Biszkopt 2 sztuki
zdobienie wg uznania
dżem śliwkowy 1 sztuka
poncz
wiórki kokosowe do boków

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik

Kroki postępowania

1
Masa cytrynowa:
Wyciskamy sok z cytryny , najlepiej ją dłonią pocierać o blat stołu. Dodajemy do wody i cukru i zagotowujemy.

W garnku mieszamy ze sobą budyń wraz z 1/4 szkklanką wody oraz z żółtkiem. Taką mase wlewamy do wody z cytryą i cukrem. Gotujemy .

Na samym końcu dodajemy galaretkę, musimy ciągle mieszać aż rozpuści się nam. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy z margaryą na gładką masę.

Masa truskawkowa:
Truskawki myjemy, uszypułkujemy i miksujemy.

Galeretkę truskawkową następnie rozpusczamy w 1/2 szklanki wrzącej wodzie, ostudzamy.
Zmiksowanie truskawki wraz z galaretką, serem oraz cukrem miskujemy ze sobą by mieć jednolitą konsystencję masy.

Masa czekoladowa:
na garnku z gotującą się lekko wodą wykładamy w misce Jajka, które ubijamy z dwoma rodzajami cukru oraz solą, az do momeentu gdy zbieleją ok 10-15 minut,masa zwiększy swoją objętość.

Masło wykłądamy do miski i miksujemy wraz z rozpuszczoną czekoladą. następnie dodajemy masę jajeczną.Mieszamy.
Krok 1 - Torcik foto
2
Biszkopt -skłądniki razy 2- dwa piekłem.

Biszkopt jasny:
3/4 szklanki mąka ziemniaczana
3/4 szklanki cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia

każdy biszkopt dzielimy na 2-3 czesci wedle uznania.


Białka oddzielamy od żółtek ( jajka temp. pokojowa). Następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą. Delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Wylałem masą do większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Poncz- herbata z cukrem i cytryną- skarpiamy każdy biskzopt nim
Krok 2 - Torcik foto
3
Na pierwszy biszkopt wykładamy dżem. Przykrywamy kolejnym- skrapiamy pionczem. WYkładamy 1 z mas ( pamiętajmy aby zostawić trochę mas na boki, górę ). Na masę wykładamy dowolne owocę, ja użyłem truskawek i banana. Tak robimy z każdym biszkoptem.
Krok 3 - Torcik foto
4
Górny biszkopt posmarowałem dwoma masami. Boki posmarowałem trzecią masą i posypałem wiórkami kokosowymi. Zdobimy wg. uznania.
Krok 4 - Torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 15.07.2013 19:00
swietny tort, super wyglada
Alex_M 17.06.2013 09:27
fajny torcik!
TEtalicha 16.06.2013 20:57
super przepis
Katarzyna/kate1980 13.06.2013 22:37
ślicznie wygląda
Katarzyna59 12.06.2013 08:11
super przepis
fotoviderek 12.06.2013 07:28
Ślinka cieknie :)
mic 11.06.2013 20:51
zapraszam:)
Botwinka 11.06.2013 20:02
Świetny tort,poproszę kawałeczek :)
bogusia19 11.06.2013 15:08
mniam, mniam
dodi 11.06.2013 14:58
piękny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak