Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy miętowo-czekoladowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 szt.
cukier drobny 230 g
krople miętowe kilka kropli
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
gorzka czekolada posiekana 150 g
kremówka 300 ml
cukier puder 1 łyżka
granat 1 szt.
listki mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy miętowo-czekoladowy

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu ubijania dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i ekstrakt miętowy. Delikatnie wmieszać 80 g posiekanej czekolady.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 23 cm. Na powstałą powierzchnię koła wyłożyć 3/4 masy bezowej, lekko wyrównując wierzch.
1/4 masy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć małe bezy. Jeśli brakuje miejsca na blaszce, bezy wycisnąć na drugiej.
Piec w temperaturze 120ºC przez około 50 minut. Gotowa beza powinna być sztywna przy dotknięciu. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ok. 3 godzin).
Wystudzony blat bezy wyłożyć na paterę.
Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzając widelec w płynnej czekoladzie ozdobić dużą bezę i małe beziki. Schłodzić bezy w lodówce, by czekolada szybko wyschła.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Wyłożyć ją na dużą bezę, na nią pookładać małe bezy. Udekorować owocami granatu i listkami mięty.
Listki mięty można przygotować w wersji ośnieżonej, smarując je delikatnie białkiem i posypując drobnym cukrem. Tak przygotowane listki pozostawić do wyschnięcia.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 23.08.2013 21:50
Obowiązkowo porcyjka dla mnie :-)
Granita 15.07.2013 20:56
ciekawy przepis
Pusia 12.06.2013 08:39
pyszności.
Beatris 11.06.2013 13:29
Poezja smaku... Z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek, ale obawiam się, że na jednym by się nie skończyło...
fotoviderek 11.06.2013 12:24
Piękne jak zwykle, pyszne ciacho :)
Janina 11.06.2013 12:09
Bardzo ciekawe smaki i prezentuje się świetnie
msmors 11.06.2013 12:04
pyszny torcik
KasiaK90 11.06.2013 09:56
apetyczny torcik
marta1221 11.06.2013 09:24
wyglada rewelacyjnie, koniecznie muszę wypróbować :)
kasienka23 11.06.2013 08:58
musi być pyszny!
2milutka 11.06.2013 08:55
fajny i smaczny:))
Konczi 11.06.2013 07:34
fantastyczny jest
Ola1984 11.06.2013 07:18
Uwielbiam bezę. Twoja wygląda wybornie.
gosia561 11.06.2013 00:47
nieziemsko wygląda
Pyszota 11.06.2013 00:17
piękne kolorki
Noruas 10.06.2013 23:46
wygląda pięknie i bardzo smakowicie
Sroczka 10.06.2013 23:30
Ale mam ogromną ochotę na kawałeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak