Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami po chińsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
marchewka 1
seler pół
cebula biała 1
por pół
papryka czerwona 1
grzyby mun pół szkl
czosnek
imbir
curry
chili
sól
pieprz
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami po chińsku

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od zalania grzybów Mun gorąca wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli marchewkę, seler, paprykę kroimy w słupki, tylko por w talarki.Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
Krok 1 - Kurczak z warzywami po chińsku foto
2
do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i
dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
Krok 2 - Kurczak z warzywami po chińsku foto
3
Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas wodą. usimy ok. 15-20 minut.
Krok 3 - Kurczak z warzywami po chińsku foto
4
W razie potrzeby doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z ryżem.
Krok 4 - Kurczak z warzywami po chińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 19.12.2013 20:08
mniam mniam
Barbara13 10.06.2013 13:43
Uwielbiam takie dania
Konczi 10.06.2013 10:35
uwielbiam :)
Kekerboom 10.06.2013 10:09
Przepysznie wygląda mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak