Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe sajgonki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy
makaron sojowy
mięso mielone wołowe 500 g
grzyby mun 8
kiełki sojowe opakowanie
pieczarki 8 szt
marchewka 1
cebula biała 1
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe sajgonki

Kroki postępowania

1
Grzyby Mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem zostawiamy na ok. 20 min, aby zmiękły. Tymczasem wszystkie pozostałe składniki czyli cebulę, pieczarki, marchewkę kroimy i podsmażamy na patelni dodając grzyby mun i kiełki.
Krok 1 - Domowe sajgonki foto
2
Gdy zeszklą się wkładamy mięso, doprawiamy sosem sojowym, vegetą i pieprzem. Usmażony farsz przekładamy do miseczki aby ostygł.
Krok 2 - Domowe sajgonki foto
3
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Następnie kroimy go w paski ok. 5 cm i dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli smak jest za mało wyrazisty doprawiamy ewentualnie sosem sojowym lub innymi przyprawami wg gustu.
Krok 3 - Domowe sajgonki foto
4
Czas na zwijanie sajgonek. Do płaskiego talerza wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej papier ryżowy dosłownie na chwilkę i odwracamy na drugą stronę. Kiedy poczujemy, że będzie robił się miękki i śliski delikatnie przenosimy go na deskę jednocześnie uważając, żeby się nie porwał. Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu. Zwijamy dwa razy a następnie zwijamy boki i dalej jak gołąbki. Gotowe sajgonki odstawiamy na ok. 15-30 min.
Krok 4 - Domowe sajgonki foto
5
BARDZO WAŻNE !!!
Sajgonki muszą przeschnąć, bo inaczej po wrzuceniu do tłuszczu zaczną puchnąć i się rozrywać !!! Do garnka wlewamy ok. pół butelki oleju chyba że ktoś ma frytkownicę.
Krok 5 - Domowe sajgonki foto
6
Czekamy na odpowiednią temperaturę i wrzucamy po dwie sajgonki – zauważyłem, że lubią się skleić dlatego najpierw wrzućcie jedną po chwili drugą, aż się zarumienią.
Gotowe sajgonki wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe z ryżem i sosem słodko-kwaśnym lub sojowym.
Krok 6 - Domowe sajgonki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 10.06.2013 13:44
Uwielbiam sajgonki.
Megg 10.06.2013 13:01
uwielbiam sajgonki, pycha!!!
reniatka 10.06.2013 10:59
super takie zrobione w domu
jasiek 10.06.2013 10:14
super egzotyka
artur7 10.06.2013 10:03
super pomysl
bogusia19 10.06.2013 09:56
pychotka mniam
dodi 10.06.2013 09:39
kusząca propozycja
malaczarna23 10.06.2013 09:04
pyszniutko tutaj :)
Pusia 10.06.2013 09:03
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak