Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Zebra idealna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
woda gazowana 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
ciemne kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier drobny 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Zebra idealna

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek.
Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier i żółtka i wciąż miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksować.
Na koniec wlać wodę i olej i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Ciasto Zebra idealna foto
2
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto Zebra idealna foto
3
Ciasta wylewać na przemian po 1 łyżce do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Nie ma potrzeby mieszania ciast w formie.
Krok 3 - Ciasto Zebra idealna foto
4
piec w 180 stopniach przez 60 minut.

(do suchego patyczka)
Krok 4 - Ciasto Zebra idealna foto
5
Po upieczeniu wystudzone ciasto wyjąć na talerz,
przed podaniem posypać cukrem pudrem


SMACZNEGO
Krok 5 - Ciasto Zebra idealna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 19.07.2013 09:28
pycha mniam
Cranberry 09.06.2013 12:52
pyszne ciacho :)
sylwia_mc 09.06.2013 09:42
Wygląda cudnie, jedno z moich ulubionych
Poison1988 09.06.2013 09:37
uwielbiam to ciasto, przepysznie i do tego świetnie wygląda :) super! :)
malaczarna23 09.06.2013 09:36
uwielbiam zebrę
miroslawa 09.06.2013 07:27
cudne wygląda, napewno przepyszne
marcia7 08.06.2013 23:54
domowe ciasto zawsze najlepsze
Magula 08.06.2013 21:59
mniam uwielbiam to ciasto
Barbara13 08.06.2013 21:48
To ciasto zawsze przypomina mi dzieciństwo
Megg 08.06.2013 21:18
wspaniałe ciasto
agnieszka214 08.06.2013 20:16
pysznei wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak