Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieście pszenno-żytnim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 1,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
mąka tortowa 2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
parówki cienkie 2 sztuki
olej do smażenia
cebula 1,5 sztuki
pieczarki 4 duże sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
żółty ser 15 dkg
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieście pszenno-żytnim

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
2
Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
3
Wlać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
4
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki (do tej ilości dodatków zużyłam połowy ciasta)
Krok 4 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
5
Z parówek (użyłam wieprzowych) zdjąć osłonki. Parówki pokroić w ćwierć plasterki, zrumienić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć dalej. Jak cebula się zeszkli, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
6
Przygotowane dodatki rozłożyć na cieście. Na wierzchu rozsypać starty na tarce ser.
Krok 6 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto
7
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotową pizzę podzielić na porcje. Podawać np. z ketchupem.
Krok 7 - Pizza na cieście pszenno-żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 02.10.2013 22:51
Taką pizzę z chęcią bym zjadła.
fotoviderek 30.07.2013 07:31
Jeszcze nie robiłem na takim cieście. Wygląda, że muszę to zrobić :)
Łucja 09.07.2013 21:28
kiedyś robiłam na mące pełnoziarnistej i też fajnie wyszła :)
Monia 08.06.2013 12:40
Fajnie wygląda, szkoda tylko, że piekarnik odmawia mi posłuszeństwa :-P
Bernadeta1 08.06.2013 12:23
koniecznie muszę wypróbować
Beatris 08.06.2013 12:22
Użyłam mąki żytniej typ 720.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak