Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chouquettes czyli mini ptysie bez nadzienia

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło lub margaryna 12,5 dkg
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier perlisty 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chouquettes czyli mini ptysie bez nadzienia

Wodę z masłem i solą zagotować.

Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha mąka i wszystko ładnie się połączy.

Garnek z mieszanką wody,tłuszczu i mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.

Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.

Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.

Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się jajek.
Gotowe ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obficie posypujemy cukrem perlistym.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) i pieczemy 30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 28.05.2013 19:48
Smaczne to !
joanna__s 28.05.2013 09:39
Pyszny deser - bardzo szybki.
Paolcia 28.05.2013 08:30
słodkości :) moje ulubione :)
Agnieszka-87-25 28.05.2013 08:20
mniam ale ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak