Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z ziemniaków i marchewki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 średnich sztuk
marchewki 3 bardzo duże sztuki
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny ok. 1,5 szklanki
majonez 4 czubate łyżeczki
masło 4 łyżki
kurkuma 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z ziemniaków i marchewki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na krótsze kawałki. Warzywa przełożyć do garnka.
Krok 1 - Puree z ziemniaków i marchewki foto
2
Zalać je bulionem (tyle, żeby warzywa były przykryte) Gotować pod przykryciem. Jak ziemniaki zrobią się miękkie, wyjąć je, a marchewki jeszcze chwilę pogotować. Jak marchewki zrobią się miękkie, wyjąć je do osobnej miski. Do ziemniaków dodać dwa ząbki ugotowanego czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki majonezu i kurkumę. Dokładnie zmiksować blenderem. Gdyby puree ziemniaczane wyszło zbyt gęste, można dolać do niego trochę bulionu, w którym gotowały się warzywa i wymieszać.
Krok 2 - Puree z ziemniaków i marchewki foto
3
Do marchewki dodać 1 ząbek ugotowanego czosnku, resztę masła i majonezu, pieprz cytrynowy. Dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Puree z ziemniaków i marchewki foto
4
Podawać razem np. do gotowanej na parze rybki.
Krok 4 - Puree z ziemniaków i marchewki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 23.11.2013 13:17
świetny dodatek do obiadu!
Łucja 07.06.2013 22:10
pięknie podane :)
fotoviderek 31.05.2013 06:52
Jak zwykle pięknie podane :)
Alex_M 28.05.2013 11:29
pieknie wyglada :)
dwa pokoje z kuchnią 28.05.2013 11:02
ładnie podane :)
gosia561 27.05.2013 14:58
ciekawa odmiana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak