Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 sztuki
masło 4 łyżeczki
orzechy włoskie 8 sztuk
cukier waniliowy 4 łyzeczki domowy
jogurt grecki 1 szklanka
cukier waniliowy 1 lyzka domowy
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami

Kroki postępowania

1
Jabłka dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć ogonki a łyżką do melona usunąć ogryzki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami foto
2
W powstałe w ten sposób dziurki włożyć po pół łyżeczki masła i po 2 żurawinki. Jabłka posypać cukrem, po pół łyżeczki na każdą połówkę.

Orzechy włoskie obrać z łupin, posiekać, wsypać po równo na połówki jabłek. Wstawić do piekarnika na około 40 minut na 190st.

W międzyczasie jogurt grecki zmieszać z łyżką cukru waniliowego i wstawić do lodówki.

Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Nałożyć porcje na talerzyki i polać schłodzonym sosem jogurtowym
Krok 2 - Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami foto
3
Orzechy włoskie obrać z łupin, posiekać, wsypać po równo na połówki jabłek. Wstawić do piekarnika na około 40 minut na 190st.
Krok 3 - Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami foto
4
W międzyczasie jogurt grecki zmieszać z łyżką cukru waniliowego i wstawić do lodówki.
Krok 4 - Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami foto
5
Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Nałożyć porcje na talerzyki i polać schłodzonym sosem jogurtowym
Krok 5 - Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 20.11.2013 13:59
Doskonały deserek.
Ada-Gaba 31.10.2013 14:24
ale pyszności przygotowujesz :)
Malinka 12.09.2013 17:42
Mniam, super deserek!
RenataZ-et 02.08.2013 21:11
super deser
pierniczkowo 28.05.2013 14:57
jabłka i żurawina - to musi być pyszne :)
caralajna 28.05.2013 07:39
pyszny deser
marcia7 27.05.2013 13:33
doskonały deser
Łucja 27.05.2013 13:26
pyszne jabłuszka :)
fotoviderek 27.05.2013 12:45
Piękny i pyszny deser :)
Katarzyna59 27.05.2013 12:28
bardzo apetycznie wyglądają
paulina2157 27.05.2013 11:21
pyszne są takie jabłuszka, sama robię podobne
V_kuchareczka 27.05.2013 10:36
rewelacyjny pomysł
kasiek 27.05.2013 10:20
świetny deser
miki47 27.05.2013 10:17
znakomity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak