Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem
Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem to świetny pomysł na przygotowanie ciasta marchewkowego w formie muffinek. Takie cupcake bedą świetną przekąską na kinderball, a także deser do popołudniowej kawy. Oczywiście możecie babeczki przygotować bez cytrynowego kremu, ale wierzcie, że z jej dodatkiem będą smakować wyśmienicie!
Przygotowanie babeczek:
1. Jaja zmiksuj z cukrem, dodaj chłodne: olej oraz mleko i wymieszaj.
2. Do płynnej masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zmiksuj na gładko, następnie dorzuć „grube” składniki: startą marchew, płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj łyżką i nakładaj do foremek do muffinek do około 2/3 wysokości.
3. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach (lub do tzw. suchego patyczka).
Przygotowanie kremu (banalne):
Pamiętajcie, że składniki powinny być chłodne.
1. Aby uzyskać masę należy przełożyć krem cytrynowy, serek i cukier puder do dość wysokiego naczynia i za pomocą blendera z trzepaczką ubić do połączenia składników.
2. Tak uzyskany krem przekładamy do szprycy do dekorowania tortów (możemy sobie też zrobić z papieru do pieczenia rożek i odciąć końcówkę) i wycisnąć go na wystudzone babeczki. Ja swoje przyozdobiłam dodatkowo kolorową posypką :)