Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pesto z rukoli z orzechami włoskimi

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rukola 200 gram
orzechy włoskie 60-80 gram
parmezan starty 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól 1 płaska łyżeczka
oliwa 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: pesto z rukoli z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć. Orzechy obrać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3-5 minut aby wydobyć aromat.
Do rozdrabniacza wsypać pokrojoną rukolę, orzechy, oliwę, sok z cytryny i uruchomić urządzenie.
Krok 1 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto
2
Rozdrabniać tak długo aż będzie miało konsystencję papki i nie będzie widać większych fragmentów zieleniny. Na końcu dodać parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający, doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem. Rozdrabniać jeszcze chwilę.
Krok 2 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto
3
Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Nie wiem niestety jak długo, ale do tygodnia powinno wytrzymać. Świetne jest do makaronu albo jako smarowidło do chleba.
Krok 3 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.10.2013 08:48
bardzo lubię
Wafelek2601 23.09.2013 09:56
Bardzo przydatny przepis
Granita 16.07.2013 08:56
wygląda obłędnie i pachnie z daleka
czekoladka_m 03.07.2013 15:17
Często używam pesto, ale robię zazwyczaj z bazylii, to bardzo mi się podoba;)
olkaaa 30.06.2013 10:13
chętnie spróbuję
Róża1 18.06.2013 09:36
ja też bardzo lubię rukolę:-)
Katarzyna59 13.06.2013 07:29
bardzo smaczne
jozefinach 09.06.2013 14:54
Uwielbiam rukolę, ale jeszcze nigdy nie jadłam pesto z rukoli. Jestem bardzo ciekawa tych smaków.
caralajna 06.06.2013 06:43
http://www.doradcasmaku.pl/blog/6708/wpis/3267/dzika-rukola-prosto-z-pola.html
ONY_za_kare 05.06.2013 22:54
czytałem wpis o rukoli:) też tak chce :)
kasienka23 04.06.2013 09:03
świetny przepis!
caralajna 03.06.2013 22:27
bardzo smaczne, nie za ostre, ale intensywne, bardzo mi smakuje
Rafał10 03.06.2013 21:09
Właśnie przed chwilą siedziałam i wcinałam grzankę z roszponkowym pesto i myślałam, hmmm a ciekawe jak będzie smakowało pesto z moją ukochaną rukolą. A tu proszę Caralajna mnie wyprzedziła. I jak, czuć rukolę? Pewnie bardziej niż szpinak czy roszponkę...
Monika-twin 03.06.2013 18:45
pesto z rukoli-pycha
teresa18 03.06.2013 18:29
rukola rośnie na ogródku i nie mogę ją się najeść, na pewno zrobię z niej pesto też
kokoszka
kokoszka 03.06.2013 17:02
uwielbia rukolę
Bogusiaz 03.06.2013 16:49
bardzo zdrowo
Marta11 03.06.2013 16:44
takiego jeszcze nie jadlam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak