Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem szparagowo bazyliowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kilka zielonych szparagów
kilkanaście dolnych
ale nie zdrewniałych części
zielonych szparagów
rosołu 1 szk
kilka gałązek świeżej kolendry
mała garść świeżej
bazylia cytrynowa
masła 1 łyżka
DODATKOWO:
jogurt grecki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem szparagowo bazyliowy

Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem. Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 02.06.2013 11:34
Apetycznie, szparagowo, ślicznie :)
IwonaDD 02.06.2013 10:56
szparagowe menu w twoim wykonaniu to istna perfekcja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak