Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
jajko 4 sztuki
jabłka 3 sztuki
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 1 sztuka
orzechy włoskie 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z jabłkami

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.

Żółtka ucieramy z miękką margaryną i cukrem pudrem. Do utartej, puszystej masy dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakao- miksujemy do połączenia się składników, oraz dorzucamy zmielone orzechy.

UWAGA: masa będzie bardzo gęsta.

Dodajemy do masy białka i delikatnie mieszamy ze sobą. Następnie wrzucamy jabłka i mieszamy (masy będzie dość mało w porównaniu z jabłkami, ale ciasto urośnie).

Ciasto nakładamy do formy (32×22, albo tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko ugniatamy, aby szczeliny między jabłkami wypełniły się ciastem.

Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wystawione ciasto możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 01.06.2013 20:14
Znam takie ciasto jako Pychotka lub Wiewiórka.Jak zwał,tak zwał a najważniejsze,że jest na prawdę przepyszne.
Mniam 01.06.2013 09:31
Muszę coś takiego wypróbować, bo lubię ciasta z orzechami.
Anna133 01.06.2013 08:11
ależ to apetyczne
Janina 31.05.2013 22:33
Pychota ;)
Sylwia26 31.05.2013 21:10
ślinka leci
joanna30 31.05.2013 21:06
Uwielbiam takie ciasto :)
misia53 31.05.2013 19:34
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak