Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 dużych
jaja 3
jabłka 3
pietruszka 2
Korzeń selera 1/2
natka pietruszki pęczek
marchewka 6
groszek konserwowy
majonez 5 łyżek
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
sok z cytryny łyżka
jogurt grecki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem

Jaja oraz warzywa b.dobrze myjemy. Warzywa wrzucamy do dużego garnka i gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodajemy całe jaja i gotujemy je na twardo. Wyciągamy jaja i zalewamy zimną wodą, aby łatwo się obierały. Wodę z warzyw zlewamy, a garnek z warzywami odstawiamy w chłodne miejsce. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Ostudzone warzywa oraz jaja obieramy i kroimy je w drobną kosteczkę - pomogłam sobie okrągłym narzędziem z żyłkami do krojenia jajek, znacznie skróciło to czas krojenia. Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w kosteczkę i razem z odsączonym groszkiem i natką dodajemy do pozostałych składników. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i łączymy z pozostałymi składnikami.Przyprawiamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy więcej majonezu. Przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki. Podajemy w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak