Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos słodko-kwaśny

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała duża główka
kapusta kiszona 1 kg
cebula 3 duże
boczek wędzony 300 g
szynka świeża 300 g
przecier pomidorowy 200 g
kostka mięsna
kostka warzywna
kostka grzybowa
sól
pieprz
ziele angielskie 5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat łyżka
majeranek
tymianek
estragon
Papryka słodka mielona Prymat
powidła śliwkowe domowe łyżki
grzyby leśne 2 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos słodko-kwaśny

Odrzucamy zewnętrzne liście kapusty kiszonej, pozostałą część siekamy, odrzucając głąb. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą - tak do ok połowy garnka. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 45 minut mieszając od czasu do czasu.. Dodajemy ziele angielskie, kostki rosołowe, łyżeczkę soli. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Gotujemy przez godzinę co jakiś czas mieszając. Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy na 10 minut, po czym odsączamy i kroimy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, mieszamy. Cebulę oraz boczek także kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy boczek. Gdy z boczku zacznie topić się tłuszcz dodajemy szynkę i cebulę, Podsmażamy często mieszając. Dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy grzyby, pieprz, liście laurowe, doprawiamy nieco do smaku, mieszamy. Dodajemy powidła śliwkowe, Gotujemy jeszcze z godzinę mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Drugiego dnia zagotowujemy bigos, gotujemy do miękkości przez ok 30min-60min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy. Doprawiamy przyprawami i ziołami. Tak gotowany bigos jest mięciutki i pyszny. To już drugi taki bigos, który ugotowałam w ciągu ostatnich trzech tygodni. Uwielbia go nawet moja córka - niejadek. Polecam! Po ugotowaniu wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Bardzo gorący bigos można przełożyć do słoików, pamiętając o mocnym dokręceniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.02.2014 08:31
taki właśnie lubię
David 31.05.2013 12:23
pyszny bigosik, bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak