Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń malinowy:

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
masło 1 łyżka
maliny świeże 10 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
syrop malinowy 0,5 (mocny)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń malinowy:

Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym . Wlać rozrobiony budyń .Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia . Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu . Obłożyć malinami. Udekorować .
Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek .
Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny ( można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 21.05.2013 20:17
smacznie wygląda - lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak